... MANIA MAJSTERKOWANIA

... MANIA MAJSTERKOWANIA

Tajskie Spring Rolls

Tajskie Spring Rolls

Spring Rolls – zwane krokietami wiosennymi lub naleśnikami wiosennymi. W Polsce najbardziej znane jako sajgonki podawane na ciepło według kuchni wietnamskiej. Jest to popularne danie kuchni azjatyckiej z regionu południowo-wschodniej Azji i każdy region przyrządza je po swojemu, są mniejsze i większe, z różnym nadzieniem, podawane na gorąco i zimno. Do ich wyrobu stosuje się papier ryżowy lub ciasto.

Tajskie Spring Rolls, które smakowałam w garkuchniach i uczyłam się przyrządzać w szkole są bezmięsne, ale tak pyszne, że jak ostatnio spróbowałam w Polsce te wietnamskie, to nie mogłam ich zjeść, a jestem mięsożercą i mięsoholikiem.

 

Kilka ważnych uwag do przepisu:

 

  1. Ilości składników podane poniżej są dla przygotowania porcji dla jednej osoby (4 szt.) – Jeśli chcecie zrobić większą porcję, zwiększcie proporcjonalnie składniki
  2. Jeśli masz możliwość zakupu świeżych grzybów „jelly mushroom”, to świetnie, jeśli nie, kup suszone i namocz je przez godzinkę w letniej wodzie. Grzyby jelly, do których należą grzyby mun, wyglądają trochę jak wodorosty, czasami w dotyku przypominają galaretkę -stąd ich nazwa. Jest to cała rodzina grzybów, które w zależności od tego, na pniach jakich roślin rosną, przyjmują inny wygląd i smak. Można je suszyć, a po namoczeniu odzyskują pierwotną konsystencję.
  3. Tajskie spring rolls serwowane są ze słodkim sosem chilli (najczęściej) lub sosem śliwkowym. Sos możecie kupić gotowy w sklepie, lub zrobić. Przepis na słodki sos chilli (ok. 250 ml): 3 ząbki czosnku, 2 czerwone papryki chilli, 1/2 filiżanki cukru, 3/4 kubka wody, 1/4 kubka octu, 1/2 łyżeczka soli, 1 łyżka skrobi kukurydzianej, 2 łyżki wody. Zmiksuj czosnek, paprykę, cukier, wodę (3/4 kubka), ocet i sól. Przenieś zmiksowaną zawartość na patelnię i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż mieszanina zacznie gęstnieć, a kawałki czosnku i papryki mięknąć (ok. 3 minut). Skrobię kukurydzianą wymieszaj z 2 łyżkami wody, aby uzyskać zawiesinę, a następnie dodawaj ją do sosu mieszając dokładnie trzepaczką. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Koniec. Uwaga od autora: jak spróbujesz sos oblizując łyżkę, nie wkładaj jej z powrotem do sosu – enzymy zawarte w ślinie rozbijają skrobię i sos staje się wodnisty, a ma mieć konsystencję kisielu.
  4. W przepisie używamy świeżego makaronu „glass noodle”, u nas najczęściej w sklepach kupicie w paczkach suszony, namoczcie go w takim przypadku wcześniej w gorącej wodzie. Makaron ten (choć w Polsce nazywany sojowym), nie jest robiony z soi – w Azji wyrabiany jest ze skrobi fasoli mung (również skrobi z ziemniaków, batatów, tapioki). Makaron po namoczeniu staje się prawie przeźroczysty, stąd jego nazwa -„glass noodle” (szkło) lub „cellophane noodle” (celofan).
  5. Jeżeli chcecie zrobić wersję mięsną, to mięso dodajemy podczas przygotowania tuż po czosnku.

 

spring rolls, składniki

 

Zakupy/składniki dla 1 osoby (4 szt.):

 

– 50 gram makaronu glass noodle

– 50 gram kapusty

– 50 gram marchewki

– 1 łodyga szczypiorku

– 1 łodyga selera

– 50 gram grzybów „jelly”

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 1-2 łyżeczki oleju

– 1/2 łyżeczki cukru

– 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

– 3-4 arkusze papieru do spring rolls lub ciasta.

 

Tajskie spring rolls – Przygotowanie farszu:

 

– Makaron, kapustę, marchew, szczypior, seler i grzyby pokrój na drobne kawałki/paski. Wymieszaj pokrojone składniki razem. Wybij jajko do naczynia i odbierz łyżeczkę żółtka (będzie potrzebna do smarowania papieru).

– Rozgrzej olej na patelni, kiedy będzie gorący wrzuć czosnek i smaż czosnek dopóki nabierze jasnobrązowego koloru. (Jak sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący? Wrzuć odrobinkę czosnku na olej, jeśli wokół cząstek czosnku tworzą się bąbelki, to olej jest gotowy).

– Następnie dodaj jajko i smaż, dopóki będzie gotowe

– Dodaj poszatkowane składniki oraz cukier i sos sojowy i gotuj na średnim ogniu prze około 5 minut, a następnie wyłącz i pozostaw do ostudzenia

– Przygotuj arkusze ciasta do spring rolls. Przełóż wystudzony farsz z patelni na talerz i podziel na 4 części.

– Połóż farsz na papier-naleśnik, zawiń naleśnik do połowy, następnie zawiń brzegi ciasta do środka i dokończ zawijanie, na końcu zalepiając ciasto smarując je żółtkiem, które wcześniej odłożyliśmy.

 

Smażenie:

Zawinięte, gotowe spring rollsy smażymy w głębokim oleju przez 5 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Po odcedzeniu podajemy gorące sajgonki z sosem słodko-kwaśnym.

 

tajskie spring rolls

Facebook Comments


%d bloggers like this: