... MANIA MAJSTERKOWANIA

... MANIA MAJSTERKOWANIA

Tom Yum Goong

Tom Yum Goong

W szkole gotowania w Lamai poznaliśmy wersję zupy Tom Yum Goong. Goong (kung) oznacza krewetkę. Zupę Tom Yum można też zrobić z kurczakiem – wtedy jest Tom Yum Kai. Już na wstępie zaznaczę, ze całość przygotowujemy tak samo, a od nas zależy wybór, czy chcemy mieć zupę z krewetkami, czy z kurczakiem. Jest też wersja tej zupy z mleczkiem kokosowym – Tom Yum Nam Kho.

Wersja jednak ta tradycyjna – popularna w całej Tajlandii i również poza nią jest klarowna i bazuje na bulionie.

Zanim przepis kilka uwag:

  1. Bulion – przygotujcie sobie wcześniej, możecie go pomrozić i wyjmować wtedy, kiedy macie ochotę na zupę. My w szkole używaliśmy wody + bulionu w proszku, ale oni mają totalnie inny. Nie wiem, co to był za wynalazek, bo w sklepie nie znalazłam, ale skoro pasty różnego rodzaju do potraw robią sami, to może ten proszek też jakiś wynalazkowy. Nie możecie użyć naszej kostki rosołowej, Vegety, czy co tam jeszcze przyjdzie na myśl, bo zmienią smak potrawy. Najlepiej zróbcie zdrowy bulion – ten do tej zupy to: kilka skrzydełek z kurczaka, cebula, marchew plus trochę soli. Nic więcej. Ma być neutralny. Prosty? Banalnie!
  2. Przepis na zupę poniżej i ilości składników podaję dla 1 osoby – jeśli przyrządzacie większą porcję, zwiększcie ilość składników proporcjonalnie.
  3. Jak macie jakieś pytanie, bo coś niejasno napisałam -pytajcie przez messenger – telefon mam przy pupie non-stop.
  4. Gotujemy w woku, rondlu, czym chcecie 😉
  5. Piszę o świeżych składnikach, jeśli stosujecie suszone, to podwajamy ich ilość
  6. Zupa jest naprawdę ostra – pasta chilli, która nadaje smak zupie potrafi niejednego sponiewierać. W sytuacji, gdy nie jesteście w stanie zjeść ostrej zupy dodajcie pastę, ale nie dodawajcie już świeżej papryczki chilli. Ostrość możecie też „stępić” mlekiem kokosowym.
  7. Krewetki zostawcie w całości, gdy są gotowe podczas gotowania, mają różowy kolor. Jeśli wybór padnie na kurczaka kroimy go na cieniusie plasterki (w ciągu kilku minut gotowania kurczak musi być gotowy).

Składniki (do przyrządzenia zupy dla 1 osoby):

– 1/2 pałki trawy cytrynowej

– 3 cm galangalu (galangal to roślina z rodziny imbirowatych, ale znacznie subtelniejszy w smaku, łagodniejszy niż imbir – przeczytałam, ze w Polsce używany jest do aromatyzowania wódki Żołądkowej Gorzkiej – nie używajcie jednak wódki do tej zupy ;). Galangal kupicie na targach, w sklepach z żywnością azjatycką, poza tym trudno dostępny świeży, więc możecie zastąpić suszonym. Przy czym wówczas podwajamy ilość suszonego składnika (ze 2-3 łyżeczki trzeba by było suszonego)

– 1 szalotka

– 1 chilli

– 2 liście kaffiru (jak suszone to 4)

– 50 gram grzybów shimiji (możecie zastąpić grzybami mun, jeśli macie je suszone, koniecznie namoczcie w letniej wodzie jakąś godzinkę wcześniej)

– 250 ml bulionu

– 100 gram krewetek lub kurczaka

– 1 łyżeczka soku z limonki

– 1-2 łyżeczki sosu rybnego

– 1/2 łyżeczki cukru

– 1-2 łyżeczki pasty chilli

– 3 łyżeczki mleka kokosowego – wersja dla mniej wytrzymałych na ostrość – mleko złagodzi ostrość

– do dekoracji: 1 szczypiorek, 1 gałązka kolendry, 1/2 pomidora

 

 

Przygotowanie:

– Posiekaj trawę cytrynową na ukośne kawałki 2-3 cm

 

trawa cytrynowa, kuchnia tajska

 

– Obierz galangal i pokrój w cieniutkie plasterki. Zobaczcie ten po prawej jaśniejszy, to galangal, ten po lewej imbir.

 

galangal, thai supu, Tom Yum Goong, imbir, galangal, porównanie

galangal poszatkowany

– Szalotkę rozgnieć nożem

– Pokrój chilli na kawałki

– Liście kaffiru składamy na pół, usuwamy nerw i kroimy na ćwiartki

liście kaffiru

– Pokrój grzyby na połówki, (większe grzyby azjatyckie kroimy na mniejsze kawałki)

shimiji, thai cooking, asia,

– Pokrój szczypiorek i kolendrę na kawałki 2-3cm

– Pokrój pomidor na kawałki

 

Gotowanie:

 

Wlej bulion, zagotuj. Dodaj trawę cytrynową, galngal, szalotkę, chilli (jeśli lubisz ostrość), liście kaffiru, sok z limonki, sos rybny, cukier, pastę chilli i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj krewetki i grzyby i gotuj przez kolejne 2-3 minuty (jeśli wybierasz grzyby mun, to dodaj je do bulionu razem z pierwszą turą składników). Gotowe. Przełóż zawartość od miseczki, udekoruj pomidorem, szczypiorkiem i kolendrą.

 

Tom Yum Goong

Facebook Comments


%d bloggers like this: