... MANIA MAJSTERKOWANIA

... MANIA MAJSTERKOWANIA

Zakwas z buraków na barszcz – przepis i zdjęcia

Zakwas z buraków na barszcz – przepis i zdjęcia

Zakwas z buraków DIY.

 

Dziś piąty dzień grudnia. Choroba dziecka zatrzymuje mnie w domu. Wpadłam wczoraj na pomysł. Poprawka. Wpadam na milion pomysłów. Jestem trochę jak duże dziecko, które gdy siedzi w domu, strasznie się nudzi… Porządki dzielę na zmianę z tworzeniem ozdób bożonarodzeniowych, żeby osłodzić sobie trochę te czynności, za którymi mniej przepadam.

Piernika nie robię w tym roku, bo będą małe pierniczki pieczone razem z córeczką. Za to zakwas z buraków na barszcz wbił się w moją głowę, jak mały opiłek w gałkę oczną. Jeszcze nigdy sama nie robiłam. Muszę więc zrobić SAMA, SAMA, SAMA. W Wigilię – pierwszą w moim własnym domu – podam mój barszcz na moim zakwasie. Poczytałam u Agnieszki Maciąg, która ma fajne podejście to tematu żywienia, jak zrobić zakwas bez razowego chleba. Genialnie proste, szybkie wykonanie. Z zakwasu nie tylko przygotujecie świąteczny barszczyk do uszek, ale pijąc go codziennie wzmacniacie naturalną odporność w zadziwiający sposób. Zakwas po kilku dniach, jak będzie gotowy można zlać do słoiczków, poddać pasteryzacji i odstawić.

 

Co to jest zakwas z buraków?

Nie każdy wie. Zakwas, który daje kwaśny posmak barszczu to nic innego jak kiszone buraki. Tak jak kisimy ogórki, kapustę, podobnie kisi się buraki. Dodawana do kiszenia kromka razowego (prawdziwie razowego chleba, bez wspomagaczy) przyspiesza proces kiszenia, ale bez tej kromki również buraki się ukiszą – jak zapewnia Agnieszka Maciąg – w idealny sposób. Oto jej przepis, który osobiście wczoraj przetestowałam i obfotografowałam i czekam na efekty za kilka dni…

Orientacyjny przepis wg A.Maciąg:

  • 1 kilogram buraków (oczywiście najlepiej ekologicznych…)
  • kilka ząbków czosnku (nawet cała główka!) obranych i pokrojonych na pół
  • 2 litry PRZEGOTOWANEJ i OSTUDZONEJ wody
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody (można zrobić również zupełnie bez soli)
  • ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)

Jak przygotować zakwas do wigilijnego barszczu?

Buraki obieramy cieniutko ze skórki, kroimy na grube plastry. Obieramy czosnek i przekrawamy na połówki lub plastry. Kamionkowe naczynie zastąpiłam kamionkową miską z Ikei, a talerz posłużył jako przykrywka. Układamy w naczyniu plastry buraków, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz (postanowiłam go dodać) i zalewamy wodą z solą. Przykrywamy i odstawiamy na 5-7 dni. Gotowe.

zakwas z buraków, barszcz, zakwas,

Nie musicie kupować zakwasu w sklepie. Gdyby robienie zakwasu zajmowało godzinę, nie zachęcałabym Was do tego, bo kupny zakwas za parę złotych pewnie wart mniej niż godzina Waszej pracy. Z uwagi jednak na fakt, że przygotowuje się go ultra szybko, polecam! Możecie wybrać ten przepis lub inny, każdy będzie równie czasooszczędny :). Tylko przy dodaniu razowego chleba, trzeba ponoć pilnować i jak się zbierze piana usunąć chleb i pianę z zakwasu. To też w zasadzie nie jest czasochłonne.

Na temat cudowności tego zakwasu poczytać możecie tutaj: http://agnieszkamaciag.pl/genialny-zakwas-z-burakow-domowej-roboty/

Kuchnia polska, której nauczyłam się od mamy, jest cudowna, jednak często pracochłonna i czaso-zabójcza. Będąc w Tajlandii poznałam ich kuchnię, która jest odmienna pod tym właśnie kątem. Przygotowuje się posiłki na woku – czyli szybko. Oczywiście nie jest tak, ze wszystkie potrawy robi się w 3-5 minuty. Wywary na zupy tajowie czasami gotują godzinami, ale później zlewa się je i przechowuje i wyjmuje kolejne porcje. Ja sama też już tak robię z bulionem. Gotuję rosół na bogato i na „dużo” :). Następnie rozlewam i mrożę i wyjmuję kiedy jest potrzeba. Powoli uczę się tej kuchennej zasady, że aby nie zginąć, nie być przygniecionym w kuchni natłokiem pracy, trzeba pracę dzielić, a potrawy rozkładać na czynniki pierwsze. Tak jest lepiej.

Inna sprawa, to kwestia organizacji. Mam dla Was fajny planner na okoliczność gorączki przedświątecznej. Jest on gotowy do pobrania i druku – Grudniowy Planner do druku

 

Facebook Comments


%d bloggers like this: